tweeoogreflex.nl

Naar Rolleigrafie: Fotografie met de Rollei

© 2023 Ferdi Stutterheim

Thuis > Onderhoud en reparatie

Tele-Rolleiflex 1011, Photo F.W. Stutterheim
Tele-Rolleiflex met Rolleinar 0,7. De Rolleinar 0,7 heeft een binnen-bajonet (f) voor filters of extra Rolleinars en een buiten-bajonet (m) voor een zonnekap. Beide in grootte III.
Foto ©2019  F.W. Stutterheim

Pagina Index

  1. Introductie
  2. Europese Unie
  3. Gespecialiseerde dienstverlening

Introductie

Lijst

De lijst was oorspronkelijk gebaseerd op contacten met andere gebruikers van Rolleiflex-camera’s in verscheidene landen. Later hebben reparateurs zich ook zelf gemeld. Ik probeer mij dan een beeld te vormen van de mogelijkheden en competenties van de reparateur. Dat is meestal gebaseerd op hun website. Ik ben niet met allen in persoonlijk contact. Van enkelen ben ik klant en dan heb ik dat vermeld.

Deze lijst is beperkt tot Nederland en het dichtbij liggende buitenland. Voor een wereldwijde lijst zie mijn Engelstalige site Rolleigraphy. Een telefoonnummer van de repareteur is alleen vermeld als er geen website is. Het periodiek controleren van adressen en telefoonnummers is een tijdrovende zaak. Het adres staat er wel altijd om de plaats van vestiging aan te geven. Controleer wel even op de website op onjuistheden. In het algemeen is het verstandig om vooraf contact op te nemen met de reparateur om het probleem en de reparatie- of onderhoudsmogelijkheden te bespreken.

Welke Rolleiflex camera’s?

Ik heb voor zo ver bekend aangegeven welke camera’s worden geaccepteerd voor onderhoud en reparatie. Vaak is bepalend of nog onderdelen beschikbaar zijn. Ook speelt wel een rol dat zeer oude camera’s vaak een geringe waarde hebben in verhouding tot de kosten van onderhoud en reparatie.

Europese Unie

Duitsland

In alfabetische volgorde gebaseerd op de (bedrijfs)naam:

Arlüwa Czens GmbH
Lindenstraßestr. 1
D 50674 Köln
contact: Persoonlijk contact per telefoon of persoonlijk heeft de voorkeur. Engels , Frans en Duits gesproken.
Bijzonderheden:
Alle modellen Rollei 35, Rollei XF, alle tweeogige modellen Rolleiflex, Rollei Rolleiflex SL66, SL66 E, SL35, SL35E, SL350, alle objectieven. ZEISS-IKON Contax, Ikonta, Contessa, etc. Ook andere merken.
Over deze vermelding (02/2022). Website: online. Contact gegevens: gecontroleerd.

DW Photo GmbH
Salzdahlumer Straße 196
D 38126 Braunschweig, Duitsland
Bijzonderheden:
Fabrieksservice. Alle produkten van Rollei, Franke & Heidecke en DHW Fototechnik en DW Photo.
Over deze vermelding (02/2022). Website: online. Contact gegevens: gecontroleerd.

FFS+TRITEC GmbH
Petzvalstr. 56 a
D 38104 Braunschweig
Bijzonderheden:
FFS is gevestigd in een van de gebouwen van de oude Voigtländer Werke. De website is alleen in het Duits, maar men spreek ook vloeiend Engels.
Rollei, Contax, Pentax, Nikon, Canon, Fuji, Voigtländer, Leica, Zett, Metz, etc. Rollei 35 camera’s kunnen worden gecalibreed op 1,5 V in plaats van 1,35 Volt wanneer een alkali knoopcel (PX625A) wordt gebruikt in plaats van een kwikcel (PX625). Recente gunstige referenties van internationale cliënten.
Over deze vermelding (02/2022). Website: online. Contactgegevens: gecontroleerd.

Dieter Paepke
Paepke-Fototechnik
Rather Broich 57
D 40472 Düsseldorf
Bijzonderheden:
Rollei en Leica Servicepartner. Reparatie en onderhoud van alle klassieke en moderne Rollei producten gemaakt sinds 1960. In bepaalde gevallen wordt wel werk aan oudere camera’s aangenomen; vervanging van onderdelen is dan meestal niet meer mogelijk. Vervanging van NiCad cellen door NiMH met grotere capaciteit in Rolleiflex 6000 batterijen. Verkoop van modern laadapparaat voor Rolleiflex 6000 batterijen met NiMH cellen. Dieter Paepke heeft verscheidene van mijn Rolleiflexen onder handen gehad en heeft de cellen in mijn Rolleiflex 6000 batterijen vervangen.
Over deze vermelding (09/2022). Website: online. Contact gegevens: gecontroleerd.

Nederland

Amsterdam Camera Repairs
De Pijp, Amsterdam en
Delft.
Bijzonderheden:
Bezoek alleen op afspraak. Leica, Hasselblad, Mamiya, Rolleiflex, Pentax, Plaubel Makina, Synchro-Compur, Copal, Nikon, Canon, enz.
Over deze vermelding (01/2023). Website: online.

Hans Klinkhamer
Commandeur 23
7041 LA `s-Heerenberg
T: 0314 668755
e-mail: dekamera@hetnet.nl
Bijzonderheden:
Bezoek alleen op afspraak.
Hans onderhoudt en repareert de meeeste Rollei camera’s objectieven en diaprojectoren, maar geen Rollei 2000, 3000 en compact cameras, electronenflitsers, en de electronische componenten van de Rolleiflex SLX and 6000-series. Hans is een oude vriend. Hij installeerde een Maxwell instelglas in mijn Linhof en repareerde mijn Rolleiflex SL 66.
Over deze vermelding (02/2023). Contact gegevens: Bevestigd.

Gepecialiseerde dienstverlening

Bill Maxwell
Maxwell Precision Optics
P.O. Box 33146,
Decatur, GA 30033-0146,
T: + 1 404 244-0095
e-mail: Maxwell Precision Optics
Bijzonderheden:
Bill Maxwell produceert en verkoopt instelglazen van de hoogste kwaliteit voor nieuwe en klassieke Rolleiflex en andere camera’s.
Over deze vermelding (10/2021). Contactgegevens: Geen recente informatie.

Rick Oleson
Rick Oleson BrightScreen
Bijzonderheden:
Instelschermen voor Rolleiflex en andere camera’s. Ik kocht een BrightScreen MP voor mijn klassieke tweeogige reflexen.
Over deze vermelding (02/2022). Website: online.